2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Politico: minden eddiginél jobban megfenyegette Magyarországot az Európai Unió

Brüsszel azzal fenyegeti Magyarországot, hogy kizárja az uniós szavazási folyamatból, ha szabotálja „a költségvetésről és az Ukrajnának szánt 50 milliárd euróról szóló” megállapodást a február 1-jei csúcstalálkozón. 

A Politico szerint az egyik uniós tisztviselő egy magyar mondást kölcsönözve úgy fogalmazott, ha az EU élne az úgynevezett 7. cikkelyben foglaltakkal – ami a legsúlyosabb politikai szankció egy tagországgal szemben, és az uniós döntésekről való szavazati jog felfüggesztésével jár –, így a lap szerint „Orbán Viktor a béka segge alá kerülne”. 

„Ez nagyjából összefoglalja, hogy hol tart a bizalom Orbán Viktor és más vezetők között” – fűzte hozzá az elhallgatását kérő politikus.

Öt európai tisztviselő és diplomata szerint az EU készen áll arra, hogy lépéseket tegyenek Budapest ellen.

Ha Orbán Viktor a februári csúcstalálkozón ismét blokkolja a megállapodást, akkor a 7. cikkely alkalmazása Magyarország szavazati jogának megfosztására valós lehetőséggé válhat

– mondta az egyik uniós diplomata.

A magyar miniszterelnök decemberben a Kossuth rádióban azt mondta, a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva kellett megvétózni az 50 milliárd eurós támogatást, melynek jövőjét újratárgyalják a februári csúcstalálkozón.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató