2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Trump miatt "egyre valószínűtlenebb" az idén Ukrajnának nyújtott amerikai segély

Donald Trump miatt "egyre kevésbé valószínű", hogy az USA idén támogatást nyújt Ukrajnának. Ezt írja Gideon Rachman újságíró a Financial Timesban.



A döntés következményei "katasztrofálisak" lehetnek, mert Ukrajna már most is lőszerhiánytól szenved, ami miatt nőnek a veszteségek, csökken az önkéntesek áramlása, és nincs lehetőség a jövőbeli hadműveletek megtervezésére.

Az európaiak legalább 2025-ig nem lesznek képesek pótolni az amerikai fegyverhiányt, ami "az idei év második felét potenciálisan nagyon veszélyessé teszi Ukrajna számára".

Jack Watling, a Royal United Services Institute munkatársa, aki gyakran jár a frontvonalban, úgy véli, hogy a lőszerhiány hatásai "először lassan, majd gyorsan érezhetőek lesznek".

Szerinte "amikor elérkezik az a pont, amikor a következmények nagyon nyilvánvalóvá válnak, már túl késő lesz".

"Trumpot és republikánus párti támogatóit a jelek szerint nem érdekli. Látszólag hajlandóak kockáztatni egy orosz győzelmet - ha ez akár csak egy kicsit is növeli Trump esélyeit arra, hogy novemberben legyőzze Joe Biden elnököt. Talán még örül is egy ukrán vereségnek - ha az időben történik az elnökválasztás előtt, és lehetővé teszi számára, hogy kedvenc kijelentéseit tegye a Biden-kormányzat gyengeségéről és kudarcáról" - írja Rachman.



Értékelése szerint Trump egyszerűen nem akar olyasmit adni Bidennek a választások előtt, ami "győzelemnek tűnik". Megjegyzi azonban, hogy Trump "egyedül semmit sem tudott volna ebből véghezvinni", és hogy "a kongresszusi republikánusok beleegyezése" döntő fontosságú.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató