2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A queer fiatalok helyzetével foglalkozik az új lengyel esélyegyenlőségi miniszter

Az LMBTQ fiatalokkal kapcsolatos közösségimédia-bejegyzést posztolt Katarzyna Kotula, a 2023 decemberében felállt, Donald Tusk vezette lengyel kormány esélyegyenlőségi minisztere. 



„Elindult az LMBTQ-barát iskolák rangsora, amelyet én is támogattam! Méghozzá a ‘Bizalom iskolája’ szlogen alatt, mert a lengyel iskoláknak biztonságosnak, barátságosnak és egyenlőséggel, kölcsönös bizalommal telinek kell lenniük” – írta Kotula a bejegyzésben.

A miniszter kitér rá, hogy a kutatások szerint a lengyel LMBTQ fiatalok negyedének súlyos depressziós tünetei vannak, háromnegyedüknek gyakran vannak öngyilkos gondolatai, és közel 74 százalékuk érzi magát magányosnak. A fiatalok hatékony választ várnak a diszkriminációra, és különösen az iskoláktól és az egyetemektől várnak egyenlőségi intézkedéseket.

A rangsor célja, hogy felerősítse a queer fitalok hangját, miközben az iskolák számára is népszerűsíti a helyes gyakorlatokat. A fiatalok önkéntes alapon vehetnek részt a felmérésben, és válaszolhatnak olyan kérdésekre, amelyek arra vonatkoznak, hogyan viszonyul az iskolai közösség az LMBTQ emberekhez, előfordul-e diszkrimináció, szerveznek-e erőszakellenes workshopokat, támogatják-e a tanárok a különböző kisebbségeket.

„Erősen bátorítom a részvételt! Legyenek a lengyel iskolák tele bizalommal, egyenlőséggel és az emberi méltóság tiszteletével. Legyünk olyanok, mint egy pajzs a fiatalok számára, amely megvédi őket a diszkriminációtól és az erőszaktól.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató