2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Üzentek a hazai antifák: "szombaton tiltakozni fogunk a fasiszta eszmék terjesztése ellen"

„Az elmúlt évekhez hasonlóan a fasiszták idén is megpróbálnak új követőket szerezni a történelem meghamisítása révén. Az ún. »Becsület Napja« rendezvényei során koncertet, felvonulást és túrát is szerveznek. Ezért hívunk mindenkit február 10-én 14:30-ra a Széll Kálmán térre, hogy tiltakozzunk együtt a fasiszta eszmék terjesztése ellen”

– áll az Autonómia mozgalom Antifasiszta tüntetés a nácik dicsőítése ellen című közleményében, amit a Jámbor-féle szélsőbalos Mérce közölt.

Tavaly is a Várban tiltakoztak a hazai antifa mozgalom bohócai, akik több szélsőbalos aktivistát hívtak hazánkba.

A Jámbor-féle Szikra Mozgalom tagjai és Varga "Nefelejcs" Gergely nevú antifa-vezér által felbujtott külföldi anarchisták vadászatba kezdtek a fővárosban, két alkalommal súlyos erőszakot is alkalmaztak. Gazdagréten illetve a belvárosban is viperákkal vertek össze embereket, akiket "náciknak" néztek. ám csodával határos módon nem történt tragédia.

Ehhez a slepphez tartozik még Noé Krisztina és Vajnai Attila, a két őskomcsi, akik rendre önkényuralmi jelképekkel demonstrálnak. Tavaly is ezt tették a Várban.

 Az Autonómia mozgalom tagjai úgy látják, hogy a „tavalyi hecckampány” „kriminalizálni” kívánta az antifasizmust, hiszen „ha csak szégyenlősen is, de a náci múlt dicsőítése a jelenlegi kormány emlékezetpolitikájának a része”.

Az Autonómia mozgalom tagjai szerint az antifasizmus „erkölcsi minimum”, s emiatt, valamint a tavalyi hecckampányok miatt „nagyon fontos”,  hogy mind többen „hangot adjanak a nemtetszésüknek” annak érdekében, hogy „ne ismétlődhessen meg a történelem azon szörnyű periódusa, amikor pusztán születési alapon gyilkoltak le tízmilliókat”.

A mozgalom úgy látja, „a náci múlt dicsőítése ellen sokszínű ellenállás szerveződik mindenhol. Németországban és Ausztriában nemcsak az antifasiszta mozgalmak, de a helyi lakosság is igyekszik korlátozni a náci rendezvényeket. Mivel a probléma is nemzetközi, csak nemzetközileg lehet ellene harcolni. Ezért a magyar ellentüntetés része a Stop Nazi Glorification! nemzetközi kampánynak”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató