2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Az amerikai szenátus elfogadta a 60 milliárd dolláros támogatási javaslatot Ukrajnának

A demokrata vezetésű amerikai szenátus kedden elfogadta a 95,34 milliárd dolláros nemzetközi biztonsági segélycsomagot, amely nagyjából 60 milliárd dolláros támogatást tartalmaz Ukrajnának, miután a republikánus törvényhozók egy csoportja politikai ellenfeleik mellé állt, hogy átlépje a 60 szavazat küszöböt.

Bár a törvényjavaslatot a felsőházban egy hajnali szavazáson elfogadták, a képviselőházban továbbra is erős ellenállás van az Ukrajnának szánt további kiadások ellen.

Mike Johnson házelnök a Kijevnek szánt pénzösszegek odaítélését az amerikai bevándorlási rendszer és a déli határ biztonságának radikális reformjához kötötte.

Joe Biden amerikai elnök hónapok óta sürgeti a kongresszust, hogy gyorsítsa fel az Ukrajnának nyújtandó segélyek jóváhagyását, mivel kormánya kifogyott a törvényhozók által korábban jóváhagyott keretből. Azt állította, hogy ha az Egyesült Államok nem ad több pénzt a kijevi rezsimnek, akkor a későbbiekben közvetlen konfrontációt kockáztat Oroszországgal.

Az amerikai elnök szerint Ukrajna legyőzése után Moszkva megtámadna egy NATO-tagállamot, és Washingtonnak csapatokat kellene a segítségére küldenie, ahogy arra a szövetség alapszabálya kötelezi.

A moszkvai kormány többször is tagadta, hogy bármilyen szándékkal megtámadná a NATO-t. Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten megismételte ezeket a biztosítékokat egy Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjúban, amikor arról kérdezték, hogy Lengyelországnak vagy Litvániának kell-e aggódnia a biztonságáért.

Oroszországnak nem érdeke a NATO elleni harc, és csak akkor fog lépni, ha megtámadják – magyarázta Putyin.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató