2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Néhány libsi várta Orbán Viktort Prágában

Kifütyüléssel és skandálással várta néhány tucat tüntető a visegrádi négyek két oroszbarátnak tartott miniszterelnökét, Orbán Viktort és Robert Ficót a prágai Liechtenstein-palota előtt.

Több mint egy év után tartottak csúcstalálkozót a V4-ek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) miniszterelnökei, de éles törésvonalak alakultak ki az államok között főként az orosz–ukrán háború megítélésében és az Ukrajnának nyújtott támogatások kérdésében.

A csúcstalálkozó előtt csehországi aktivisták európai uniós és ukrán zászlókat lengettek, valamint Ficónak és Orbánnak üzenő molinókat feszítettek ki.

A szlovák és magyar miniszterelnököt az egyik tábla felirata szerint Putyin táskahordozóinak tekintik, míg Ficót hazaküldték, ami a tüntetők szerint Moszkvát jelenti.

Az egyik aktivista arról beszélt, hogy Magyarország az Európai Unió olyan tagállama, amely kiiratkozott a demokratikus országok közül, és a svédek NATO-csatlakozásának blokkolásával – amit végül másfél évnyi huzavona után hétfőn ratifikált a parlament – nagy szívességet tettek Oroszországnak.

A demonstrálók Szlovákiát és Magyarországot is kollaboráns államnak tartották.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató