2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Áder János: Orbánt bele akarják keverni a kegyelmi ügybe

Áder János korábbi köztársasági elnök volt a Kossuth rádió reggeli műsorának vendége.

Áder szerint fontos tudni, hogy 1990 óta a szabályok kegyelmi ügyekben nem változtak. Az eljárás célja, hogy amennyiben a büntetőeljárás vagy a végrehajtás során kiderülnek családi, egészségügyi vagy szociális szempontok, akkor egyéni mérlegelés alapján az államfő kegyelmet adhat, ismertette Áder, aki szerint minden Göncz Árpádtól Novák Katalinig ugyanazokat a mérlegelési szempontokat kellett figyelembe vennie minden köztársasági elnöknek. Az eljárásrend megváltoztatását nem tartja helyesnek, még akkor sem, ha most született egy rossz döntés. „Erősen megfontolnám a parlament helyében, hogy erre az útra lép-e” – mondta Áder.

Hangsúlyozta: a bírósági ítéletet nem bírálják felül, hiszen nem arról döntenek, hogy valaki bűnös vagy sem.

A kegyelmi döntés nem erről, hanem emberi szempontokról szól.

Áder János a műsorban több konkrét esetet is felhozott saját ciklusából, milyen szempontok motiválhatják az államfőt egy kegyelmi ügyben meghozott döntéskor. Az egyik ilyen egy közlekedési baleset volt, amelyben egy fiatalember hibája miatt meghalt valaki.

Az illető az ítéletet követően többször is öngyilkosságot kísérelt meg, végül mindkét karját amputálni kellett. A kegyelem tárgya az volt, hogy rabkórházban vagy családi környezetben gondoskodjanak róla a továbbiakban.

Döntse el mindenki, melyik lehetőséget választotta volna a számára – mondta Áder János.

Áder szerint a kegyelmi ügyet az elkövető vagy az ügyvédje tudja elindítani, ezeket az igazságügyi miniszter csapata bírálja el szakértői vélemények alapján, mielőtt felterjesztik a köztársasági elnökhöz. Áder szerint órákon keresztül beszéltek egy-egy kegyelmi ügyekről, hogy mi szólhat mellette vagy ellene.

Ez egy kétszereplős eljárás. Mondhatom azt is, hogy harmadik szereplőnek nem osztottak lapot. Az egyik az igazságügyi miniszter, a másik a köztársasági elnök és csapataik – mondta Áder, hangsúlyozva, hogy a kormányfőnek vagy más kormánytagnak ebbe nincs beleszólása.

Áder szerint Orbán Viktort mindenképpen bele akarják keverni a kegyelmi ügybe.

A műsorba elhangzott, hogy Áder János tíz éves ciklusa alatt 6210 kegyelmi ügyet kellett elbírálni, és 119 esetben született kegyelmet adó döntés.

Hozzátette azt is, hogy a kegyelmi döntés teljes mértékben államfői hatáskör, így abba senki sem szólhat bele. Pedig tudom, hogy voltak olyan ügyek, például Geréb Ágnes ügye, amiről tudom, hogy megosztotta a Fidesz-frakciót – mondta Áder, megjegyezve, hogy a miniszterelnöknek kisebb baja is nagyobb annál, minthogy kegyelmi ügyekkel foglalkozzon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató