2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Maduro: Zelenszkij a bohóc Guaidóra hasonlít, amiért a pápát bírálja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bohócnak, brutálisnak és vesztesnek tűnik, amikor Ferenc pápát támadja, amiért az tárgyalásos békét sürget Oroszországgal – mondta Nicolas Maduro venezuelai elnök egy hétfői televíziós műsorban.

A latin-amerikai vezető azt kifogásolta, hogy az ukrán elnök elutasította a pápa múlt heti felhívását, hogy Kijev fontolja meg az engedmények megtételét a béketárgyalások érdekében.

Ferenc pápa nagyszerű ember, akinek magas erkölcsi tekintélye van, és Zelenszkij nincs abban a helyzetben, hogy rosszat mondjon róla – mondta Maduro. Az ukrán vezető hozzáállása Juan Guaidóhoz teszi őt hasonlóvá – tette hozzá, utalva a volt venezuelai képviselőre, aki néhány évvel ezelőtt amerikai támogatással megpróbálta átvenni a hatalmat az országban.

“Zelenszkij egyre inkább hasonlít Guaidóra, a bohócra, a brutális, vesztes Guaidóra, és ugyanolyan káros a nép számára, mint amilyen Guaidó volt”

– mondta. Venezuela – és Maduro mint a hit embere – támogatja Ferenc pápa üzenetét, amely békét kíván Ukrajnának – hangsúlyozta.

Az RSI svájci műsorszolgáltatónak adott interjúban a katolikus egyházfőt arról kérdezték, mit gondol azokról az emberekről, akik az ukrajnai konfliktus kapcsán “a megadás bátorságát és a fehér zászlót követelik”. Azt mondta, hogy a vereséggel szemben a tárgyalásokba való beleegyezés “nem a megadásról szól, hanem arról a bátorságról, hogy ne vezessük az országot az öngyilkosságba”.

“Lehet, hogy szégyenkeztek, de hány halálos áldozat lesz a végén? Tárgyaljatok időben, keressetek olyan országokat, amelyek közvetítenek” – mondta a pápa.

Zelenszkij, aki a Moszkva feletti katonai győzelmet tartja az egyetlen elfogadható eredménynek Kijev számára, elutasította az üzenetet. Ukrajna az “orosz gonosszal” áll szemben – jelentette ki -, és élvezi a papok támogatását, akik “a fronton vannak, védik az életet és az emberiséget, támogatják imával, beszélgetéssel és tettekkel”. Szembeállította őket azokkal az emberekkel, akik “2500 kilométerre vannak valahol, gyakorlatilag közvetítenek valaki között, aki élni akar, és valaki között, aki el akar pusztítani”.

Guaido ellenzéki törvényhozó volt, aki a 2018-as elnökválasztás meghamisításával vádolta meg Madurót, és 2019 januárjában amerikai támogatással önkényesen kikiáltotta magát elnöknek. Hatalmi igényét Washington és néhány szövetségese támogatta, de több kísérlete, hogy népfelkelést vagy katonai puccsot rendezzen Venezuelában, kudarcba fulladt. Guaido jelenleg a floridai Miamiban él.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató