2024. június 29. - Pál, Péter
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

Az elmúlt év során az Egyesült Államok legnagyobb napelem-gyártói közül mintegy 20 csődbe ment

Az Egyesült Államokban 16 nagy napelemgyártó jelentett csődöt 2023-ban és idén. Legutóbb, június 13-án a Titan Solar vállalat tette ezt meg, amely 100 000 rendszert telepített az Egyesült Államokban.

Erről a Solar Insure cég adataira hivatkozva írja a Time magazin.

A csődbe ment cégek között volt a Pink Energy és a Vision Solar is, amelyek az iparág többi szereplőjéhez hasonlóan nem tudtak ellenállni a szabályozó hatóságok korlátozásainak, a számos fogyasztói panasznak és a hitelek terheinek. 

Az iparág egésze jelentős bonyodalmakkal néz szembe. Decemberben a SunPower közölte, hogy kétségbe vonja a működésének folytatását. A Sunlight Financial, amely lakossági napenergia-rendszerek berendezéseit finanszírozta, tavaly októberben csődöt jelentett. A SunRun, a napelempiac egyik legnagyobb szereplőjének részvényárfolyama a 2020-as csúcshoz képest 87%-kal esett vissza; a Sunnova részvényárfolyama 88%-kal zuhant.

A kiadvány a napenergia-ágazat nehézségeinek okai között említi a növekvő kamatlábakat, a villanyszámlák kompenzálhatóságának szűkülését egyes államokban és a napelemes rendszerek telepítésének összességében magas költségeit. 

A Titan például az úgynevezett kereskedői modell szerint működött, ami azt jelenti, hogy maga nem végzett értékesítést, hanem ezt a funkciót a kereskedőkre bízta, akik értékesítési csapatokat küldtek az ügyfelekhez. Az értékesítők kevés vagy semmilyen felügyelet nélkül jártak el, és néha olyan ígéreteket tettek az embereknek, amelyeket a vállalat nem tudott betartani, vagy akár csalárd hitelezési módszereket is alkalmaztak.

Egy ohiói perben például egy Thomas Jones nevű ügyfél azt állítja, hogy a Titan azt ígérte neki, hogy nem kell energiaszámlát fizetnie, ha egy ingyenes kormányzati program keretében napelemeket telepít. Az értékesítő ezután állítólag meghamisította Jones aláírását a kölcsöndokumentumokon, és Jones tudta nélkül 69 000 dolláros kölcsönt vett fel egy másik cégtől. A kölcsön 75 000 dollár finanszírozási költséget tartalmazott, ami azt jelenti, hogy a teljes kifizetés 166 422 dollár lett volna. Az eladó úgy kerülte el az ellenőrzést, hogy a szerződést egy olyan e-mail címre küldte, amely úgy nézett ki, mint Jonesé, de nem az övé volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató