2024. július 01. - Annamária, Tihamér
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon28°19°

A New York Times Biden visszalépésére szólított fel

Az amerikai demokratáknak be kell ismerniük, hogy Joe Biden elnök már nem képes legyőzni Donald Trumpot a novemberi választások napján, és erősebb jelöltet kell találniuk a helyére – írta pénteken a The New York Times szerkesztőségi cikke.

A felhívás egy nappal azután hangzott el, hogy Biden a Georgia állambeli Atlantában rendezett élő elnökjelölti vitán katasztrofálisnak tartott teljesítményt nyújtott Trump ellen. Megfigyelők megjegyezték, hogy Biden gyengének és zavarodottnak tűnt, nehezen fejezte be a mondatait, és beszéd közben összekeverte a szavakat.

A lap pénteken megjelent írásában kétségét fejezte ki, hogy Biden meg tudja-e ismételni 2020-as győzelmét Trump ellen.

“Ez már nem elegendő indok arra, hogy miért Biden úr legyen idén a demokraták jelöltje” – írta a szerkesztőség. “A szavazóktól… nem várható el, hogy figyelmen kívül hagyják azt, ami ehelyett világosan látható volt: Biden úr már nem az az ember, aki négy évvel ezelőtt volt”.

A testület azzal érvelt, hogy Biden “a nagy közönség árnyékaként” jelent meg a vitapódiumon, aki “küszködött” saját politikai álláspontjának megfogalmazásával, és végül nem tudott megfelelően szembeszállni Trumppal.

“Vannak olyan demokrata vezetők, akik jobban felkészültek arra, hogy világos, meggyőző és energikus alternatívákat mutassanak be egy második Trump-elnökséggel szemben” – írta a testület. “Túl nagy a tét egyszerűen abban reménykedni, hogy az amerikaiak elnézik vagy félrenéznek Biden úr korával és gyengélkedésével kapcsolatban, amit a saját szemükkel látnak”.

A szerkesztőség arra a következtetésre jutott, hogy a demokratáknak nagyobb esélyük van Trump legyőzésére, ha “elismerik, hogy Biden úr nem tudja folytatni a versenyt, és létrehoznak egy olyan folyamatot, amely alkalmasabb személyt választ ki helyette”.



Bár a testület nem javasolt alternatívákat, az amerikai média és a szakírók felvetették, hogy több prominens demokrata is potenciálisan helyettesíthetné Bident jelöltként, köztük Kamala Harris alelnök, Gavin Newsom kaliforniai kormányzó, Gretchen Whitmer michigani kormányzó és J. B. Pritzker illinois-i kormányzó.

Vezető liberális újságírók és közéleti személyiségek elismerték, hogy Biden rosszul szerepelt csütörtök este. A CNN által végzett gyorsfelmérésből kiderült, hogy a vitát látott regisztrált szavazók 67 százaléka úgy érezte, hogy Trump nyert.

Több hírügynökség meg nem nevezett Biden-stábtagokat idézett, akik azzal próbálták igazolni az elnök teljesítményét, hogy megfázással küszködött, és “túlságosan felkészült volt, és apróságokra hagyatkozott”.

Biden nem sokkal a vita után úgy tűnt, elismerte hibáit. “Tudom, hogy nem vagyok egy fiatalember, hogy a nyilvánvalót kimondjam” – mondta pénteken az észak-karolinai Raleighben tartott nagygyűlésen a támogatói tömegnek. “Nem beszélek olyan simán, mint régen. Nem vitázom olyan jól, mint régen”.

Ennek ellenére megfogadta, hogy folytatja a kampányt, és ragaszkodott ahhoz, hogy ő a legalkalmasabb az elnökségre. “Tudom, hogyan kell elvégezni a dolgokat. És tudom, ahogyan amerikaiak milliói tudják, hogy ha az ember padlóra kerül, akkor visszaáll” – mondta Biden.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató