2024. június 29. - Pál, Péter
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

Helsinki Bizottság: Pert nyert a migráns Magyarország ellen

A "Magyar" Helsinki Bizottság friss sajtóközleménye szerint az "ügyfeleik" pert nyertek a magyar állammal szemben a strasbourgi bíróságon.

Az ügyet azért indították, mert egy migráns nőnek, valamint 5 éves és 5 hónapos kisgyerekeinek "37 napon át nem adtak enni" a tranzitzónában.

A strasbourgi bírák összesen 7500 eurós igazságos jóvátétel megfizetésére kötelezték a magyar államot.

– Életüket, egészségüket sorstársaik és karitatív szervezetek támogatása óvta meg – Írja a "Magyar" Helsinki Bizottság az üggyel kapcsolatos közleményében.

A leírás szerint az afgán F. O.-nak keresztény hitre tért a férje, így nem maradhattak hazájukban. 2017 júliusában engedték be őket a röszkei tranzitzónába. A hazai hatóságok ismételt kérelmezőnek minősítették az asszonyt és az öt éves gyerekét. Ezért a tranzitzónán belül a menekültügyi részlegen helyezték el őket. Eleve 37 napon át tartották fogva őket, aminél hét nappal több, mint amit a törvény gyerekeknél engedélyez, de emellett még "éheztették is őket."

Azt írják a "civilek", hogy az asszonynak elapadt a teje a baba nem kapott megfelelő tápszert sem. A családot "sorstársaik embersége és a karitatív szervezetek ételadományai tartották életben."

De miért nem az első biztonságos országban kezdtek el vergődni, miért Magyarországon szenvednek? - tehetnénk fel a kérdést...

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató