2024. július 01. - Annamária, Tihamér
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon28°19°

Németország: Essenben kongresszust tart az AfD - tiltakoznak a szélsőbalosok és a liberálisok

Essenben szükségállapot van az AfD pártkonferenciája miatt - írja a helyi média.

Ezen a hétvégén az AfD az esseni Grugahallében tartja szövetségi pártkonferenciáját. A tiltakozók (zöldek, antifák, liberálisok) már péntek délután óta vergődnek.

Az elmúlt hetekben az esseni városi tanács megpróbálta megakadályozni az AfD pártkonferenciáját. A bíróság viszont úgy döntött, hogy nem szabad betiltani a Grugahalle-i rendezvényét. Ezért most szivárványos zászlókat és az Európai Unió zászlóit tűztek ki – "többek között a sokszínűség és a tolerancia szimbólumaként".

Ez provokáció lehet az AfD számára - teszik hozzá.

20 000 ember is összejöhet a mai tiltakozáson - írja a Bild.

Több tiltakozót előállítottak:

Pénteken mintegy 5000 ember vonult végig a városon a "Bass gegen Hass" nevezetű rave-tüntetésen. Szombaton pedig már reggel óta tüntetnek a Grugahalle körül, ahol az AfD küldöttgyűlése zajlik. Délelőtt "Együtt hangosan - mutassuk meg arcunkat a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd ellen" jelszóval demonstrációs menetet tartottak a főpályaudvartól a Grugahalle-ig.

Az AfD elnöke aggódik

Az AfD pártkonferenciája Essenben 10:28-kor kezdődött, elsőként Alice Weidel lépett a színpadra és beszélt a közönségének. A kezdést eredetileg tíz órára tervezték, de több párttagot megakadályoztak, hogy érkezzenek, néhányukat erőszakkal. 

Alice Weidel (45) pártvezető beszédében a helyszín előtti erőszakos jelenetekről beszél: „Nagyon aggódom, hogy minden jól fog-e menni. Nagyon aggódom a pártkonferenciát védő rendőrök miatt is. Remélem, holnap épségben visszatérnek családjukhoz.”

Carola Rackete szélsőbaloldali aktivista a tüntetők között

Európa-szerte a „Sea-Watch” kapitányaként vált ismertté, most pedig Essenben tüntet: Carola Rackete (36) szélsőbaloldali aktivista. Kifejtette az újságíróknak, hogy az AfD-t „meg kell állítani”. 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató