2024. július 03. - Kornél, Soma
EUR : 395.68
USD : 369.07
Időjárás ikon24°14°

Oroszország átvette az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökségét

Oroszország egy hónapra átvette az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökségét. Oroszország utoljára 2023 áprilisában koordinálta a világszervezet kulcsfontosságú struktúrájának munkáját.

Az orosz vezetésű Biztonsági Tanács első ülését New York-i idő szerint hétfőn reggel tartják. A tanácskozáson jóváhagyják a BT következő hónapra szóló munkaprogramját. Ezt követően Vaszilij Nebenzja orosz állandó képviselő sajtótájékoztatót tart, majd zártkörű tájékoztatót tart az ENSZ Közgyűlés tagállamai számára.

Az orosz elnökség központi eseményei várhatóan a hónap közepén zajlanak majd, és az igazságosabb, demokratikusabb és fenntarthatóbb világrend kiépítésére, a közel-keleti rendezésre, valamint az ENSZ és a KBSZSZ, a FÁK és a Sanghaji Együttműködési Szervezet közötti együttműködésre összpontosítanak.

Mint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban kijelentette, ez utóbbi téma támogatást kapott, és a KBSZSZ főtitkárát, Imangali Tasmagambetovot meghívták, hogy felszólaljon ezen a találkozón. Emellett, ahogy azt Nebenzja korábban elmondta, az ENSZ Biztonsági Tanácsának következő ülésén szóba kerül az Ukrajna által a szevasztopoli polgári infrastruktúra ellen kazettás robbanófejekkel felszerelt amerikai ATACMS taktikai rakétákkal végrehajtott támadás témája.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összesen mintegy két tucat nyilvános ülést és zártkörű konzultációt tart a hónap folyamán.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 15 tagból áll, köztük öt állandó tagból: Nagy-Britanniából, Kínából, Franciaországból, Oroszországból és az Egyesült Államokból. Mind az öt tagnak vétójoga van. Az ENSZ BT 10 ideiglenes tagja Algéria, Ecuador, Guyana, Málta, Japán, Mozambik, a Koreai Köztársaság, Sierra Leone, Szlovénia, Svájc és Ecuador.

A világszervezet alapokmánya szerint a Biztonsági Tanács felelős a béke és a nemzetközi biztonság fenntartásáért, és minden ENSZ-tagállam köteles engedelmeskedni a döntéseinek.

A Biztonsági Tanácsban képviselt államok az angol nyelv ábécésorrendjében felváltva elnökölnek. Egy ország elnöksége a Biztonsági Tanácsban egy naptári hónapig tart. Júniusban a Koreai Köztársaság töltötte be ezt a funkciót, augusztusban pedig Sierra Leone vezeti majd a BT munkáját.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató