2024. július 01. - Annamária, Tihamér
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon28°19°

Zelenszkij: sok a sebesültünk és halottunk, rendezési terv kell

Volodimir Zelenszkij szerint az orosz-ukrán konfliktus lezárását célzó rendezési tervet kell előterjeszteni a következő hónapokban, azt állítva, hogy Kijev valójában nem akarja évekre meghosszabbítani az ellenségeskedést.

A kijelentéseket csütörtökön tette Charles Michel európai tanácsi elnökkel közös sajtótájékoztatón. Zelenszkij azért utazott Brüsszelbe, hogy aláírja az Európai Unióval kötött biztonsági megállapodást, amely védelmi támogatást garantál a kijevi rezsimnek, beleértve a fegyverszállításokat és a kiképzést.

Zelenszkij kihasználta az alkalmat, hogy azt állítsa, valójában nem törekszik az ellenségeskedések évekig tartó meghosszabbítására.

“Ukrajna nem akarja meghosszabbítani a háborút. Nem akarjuk, hogy évekig tartson”

– jelentette ki Zelenszkij, ritka megjegyzést téve a két és fél éve tartó konfliktus során elszenvedett károk és áldozatok mértékére.

“Sok sebesültünk és halottunk van a csatatéren. Néhány hónapon belül rendezési tervet kell letennünk az asztalra”

– tette hozzá anélkül, hogy pontos számadatokat közölt volna.

Kijev sokáig hallgatott a konfliktusban elszenvedett veszteségekről, ehelyett ragaszkodott ahhoz, hogy hatalmas károkat okozott az orosz csapatoknak. Idén februárban Zelenszkij azt állította, hogy a két éve tartó konfliktusban mindössze 31 ezer ukrán katona esett el, de ezt még a nyugati ukrán párti média sem hitte el neki.

Szergej Belousov orosz védelmi miniszter nemrég úgy becsülte, hogy Kijev csak májusban 35 000 katonát vesztett, míg elődje, Szergej Sojgu februárban azt állította, hogy Ukrajna több mint 440 000 katonát vesztett a konfliktus során.

Az ukrán hadsereg által elszenvedett rendkívül súlyos veszteségeket hallgatólagosan alátámasztja az országban egyre erősödő kényszermozgósítási törekvés, valamint a behívók elöli gyakori menekülési kísérletek.

A konfliktus korai szakaszában indított toborzási kampány egyre erőszakosabbá vált, számos olyan videó kering az interneten, amelyeken az látható, amint az ukrán sorozótisztek az utcán elkapják a leendő újoncokat, verekednek velük, lőfegyverrel fenyegetik őket, és egyéb bántalmazásoknak vetik alá őket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató