2024. július 01. - Annamária, Tihamér
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon28°19°

Svájc kiütötte Olaszországot

Svájc magabiztos játékkal, teljesen megérdemelten nyert a 2024-es futball-Európa-bajnokság első nyolcaddöntőjében a címvédő Olaszország ellen 2-0-ra. Luciano Spalletti semmit nem tudott felmutatni, Freuler és Vargas góljára pedig végképp nem tudtak válaszolni. Svájc az angol-szlovák győztese ellen folytatja majd.

Sérülések és eltiltások miatt összesen hat helyen cserélt a Horvátország ellen 1-1-es döntetlent elérő kezdőcsapatán Luciano Spalletti olasz szövetségi kapitány a 2024-es Eb első egyenes kiesés meccsére Svájc ellen. A nagy felforgatás némileg meg is látszott a címvédő olaszokon, Svájc ugyanis szinte azonnal magához ragadta az irányítást.

Több kisebb próbálkozás után az első igazán nagy helyzet is Svájcé volt, a 24. percben Breel Embolo lesgyanús helyzetből teljesen egyedül vihette az olasz kapura a labdát, jobbal csavart a hosszú felsőbe, de Gianluigi Donnarumma nagy védéssel tett arról, hogy ne kelljen azon izgulniuk, lesen volt-e a svájci.

Két perccel később Federico Chiesa lövése hozott némi veszélyt, illetve csak hozott volna, ha Manuel Akanji nem lép a labda elé. Nem sokkal később a másik kapu előtt Dan Ndoye lövését kellett blokkolnia Matteo Darmian.

A 37. percben viszont már nem volt sem blokkoló láb, sem Dunnarumma-védés. Nagyon sok próbálkozás után egy svájci passz jó helyre ment a tizenhatoson belülre, Ruben Vargas találta meg a nagy lendülettel keresztbefutó Remo Freulert, aki felpörgetéssel vette át a labdát, majd egyből lőtt a kapus támaszkodó lába mellé, Donnarumma csak belekapni tudott lábfejjel, hárítani nem, így az első félidő hajrájában Svájc megszerezte a vezetést. 

Svájc a gól után sem állt le, a hosszabbítás első percében Fabian Rieder egy okos szabadrúgással próbálta meglepni az olasz kapust, amikor a tizenhatos sarkától ballal, a rövid oldal (bal alsó) felé csavart a sorfal fölött. Donnarumma csak a kapufa segítségével tudott védeni, maradt az 1-0.

A szünet után pedig nem hogy nem állt le, hanem egyenesen bekezdett Svájc, Vargas a gólpassza után a második félidő 26. másodpercében óriási gólt lőtt a hosszú felsőbe. Svájc ráadásul úgy lőtt nagyon gyors gólt, hogy az olaszok kezdték a félidőt.

 

A lehengerlő játék mellett azért Svájcnak is volt izgulni valója, például az 52. percben Fabian Schär fejjel szeretett volna tisztázni a kapuja előtt, de nem jól ért bele, és a kapus Yann Sommer (a többi svájcival együtt) csak dermedten nézte, ahogy a bal kapufáról kifelé pattan a labda.

Ez az apró, svájci szempontból minithriller nem törte meg a lendületüket, sőt, Olaszország annyira tanácstalan maradt, hogy Ndoye a 65. percben még egy ollózással is meg mert próbálkozni, hátha alapon, de csúnyán mellé lőtt a labdának.

Az első olasz, kaput találó lövés a 73. percben jött a csereként beálló Mateo Reteguitől, de Sommer biztos kézzel fogta a próbálkozást. Nem sokkal később az olaszok újabb kapufáig jutottak, immár önerőből, ám lesgyanús helyzetben, egy lágy emelés utáni csúsztatásból Gianluca Scamacca találta el közelről a jobb kapufát.

A 83. percben Svájc eldönthette volna a meccset, egy fordulás után a csereként beálló Steven Zuber lőtt éles szögből, a labda viszont elgurult a kapu előtt, és érkező sem volt középen. Olaszország később, a hajrában sem tudott felmutatni semmit és végül két kapufával (az egyik egy svájci játékos majdnem öngóljából jött) és egyetlen, kaput eltaláló lövéssel zárva esett ki.

Svájc az angol-szlovák párharc győztesével folytatja majd a negyeddöntőben egy hét múlva, július 6-án, szombaton 18.00-tól Düsseldorfban. Svájc története során másodszor jutott be Eb-negyeddöntőbe, ám így is történelmet írt, mert először nyert Európa-bajnokságon egyenes kieséses szakaszban, 2021-ben ugyanis 3-3-as döntetlen után, büntetőpárbajjal ejtették ki a franciákat (és végül szintén büntetőpárbaj után estek ki a negyeddöntőben a spanyolok ellen).

Svájc–Olaszország 2-0

gólok: Freuler (37'), Vargas (46')

sárga lapok: Barella (35'), El Shaarawy (45'), Mancini (57')

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató