2024. július 02. - Ottó
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon28°19°

Újraválasztották az AfD eddigi társelnökeit

Újraválasztották Tino Chrupallát és Alice Weidelt a német szélsőjobboldali párt, az AfD tisztújító kongresszusán. Ők ketten voltak eddig is a párt társelnökei, kihívó nem indult ellenük, újabb két évre kaptak megbízást, írja az MTI.

Az AfD delegátusai arról is döntöttek a választás előtt, hogy társelnöki rendszerben folytatja a párt. Chrupallát a küldöttek 82,72 százaléka támogatta – két éve 53,4 százalék szavazott csak rá. Weidel 79,77 százalékban kapott támogatást. Előbbi 2019 novembere, utóbbi 2022 óta vezeti a pártot.

Weidel az Olaf Scholz kancellár vezette német kormánynak azt mondta: „Kedves kormány, tűnj el végre, nyiss utat az új választások előtt!”. Az AfD a június 9-én tartott németországi EP-választásokon a második helyen végzett 15,9 százalékkal, ami az eddigi legjobb eredménye.

A tisztújítási kongresszuson erőszakos összecsapások alakultak ki délelőtt baloldali tüntetők és rohamrendőrök között. Körülbelül 7000 ellentüntető érkezett a kongresszusra, ők megpróbálták megakadályozni az esemény megtartását. Kora reggeltől blokád alá vették a kongresszus helyszínére vezető utak egy részét, és az annak otthont adó épület előtti teret is. Az eseményre érkező pártdelegáltak közül így sokak nehezen, kerülőúton vagy késve tudtak csak az épülethez jutni, másokat rohamrendőrök kísértek keresztül a tömegen, miközben a tüntetők szidalmazták őket és többször lökdösődésbe keveredtek velük.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató