2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Hiába vergődik a Facebook, Kanada is bekeményít, követik az ausztrálok példáját

Kanada is követné Ausztrália példáját, és előírná a közösségi oldalaknak, hogy fizessenek a felületeiken megjelenő, médiából átvett hírekért, írja a Reuters

Ebben az sem akadályozza a kanadai kormányt, hogy a Facebook egyrészt Ausztráliában megtiltotta a hírek megosztását, másrészt globálisan negtiltotta az ausztrál sajtótermékek anyagainak megosztását. Ebből jókora káosz lett, áldozatul estek a hivatalos, járvánnyal kapcsolatos tájákoztató oldalak, valamint jótékonysági szervezetek, szakszervezetek, politikusok oldalai is. 

Kanadai médiacégek tavaly figyelmeztettek, hogy ha minden így megy tovább, 3100-ból 700 állás szűnhet meg a nyomtatott sajtóban. Ugyanakkor még nem dőlt el, az ausztrál modellt követik-e majd, vagy inkább a franciát, ami arra kötelezi a techcégeket, hogy állapodjanak meg a kompenzációt igénylő sajtótermékekkel.

Az illetékes kanadai miniszter szerint

hamarosan 10-15 országban fogadnak majd el hasonló szabályokat, és kíváncsi, vajon a Facebook Németországgal, Franciaországgal is megszakítja-e a kapcsolatot. 

A Google világszerte 500 médiacéggel kötött megállapodást az utóbbi években, összesen egymilliárd dollár értékben, és Kanadában is tárgyalásokat folytat. Ettől függetlenül rá is vonatkozna az új törvény. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató