2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A bolgárok letérdeltek, mégis kell az orosz gáz

Rosen Hristov bolgár energiaügyi miniszter kijelentette, hogy a kabinet fontolóra veszi a Gazpromtól származó földgáz-szállítások folytatását. Ezt a bTV csatorna műsorában mondta, szemlézte a RIA Novosztyi.

A Gazprom április 27. óta felfüggesztette a Bulgargaz bolgár vállalatnak történő szállításokat a rubelben történő fizetés elmaradása miatt. Moszkva április 1-jétől áttért a barátságtalan országokkal való elszámolásra az orosz nemzeti valutában. Ehhez a vásárlóknak egy valuta- és egy rubelszámlát kell nyitniuk a Gazprombankban: az első számlára valutában érkeznek a fizetések, a bank eladja azt a Moszkva tőzsdén, és átutalja a pénzt a második számlára. Ezt az összeget a Gazprom kapja.

"Technokraták kormánya vagyunk, minden lehetőséget mérlegelünk, beleértve a Gazpromtól történő szállítás folytatását is. Elsődlegesen alternatív szolgáltatókat vizsgálunk, de ha kiderül, hogy ezek nem elegendőek, nem én leszek az a miniszter, aki hagyja, hogy az emberek télen megfagyjanak" - mondta a tisztviselő.

Korábban Kirill Petkov volt miniszterelnök kormánya megállapodást kötött hét tartályhajónyi cseppfolyósított földgáz szállításáról az Egyesült Államokból. A helyi vállalkozások képviselői azonban azt mondták, hogy ez nem lesz elegendő.

Június végén Bulgáriában kormányválság alakult ki, amely a Petkovék lemondásához vezetett. Új kormányt nem sikerült alakítani, ezért Rumen Radev elnök előrehozott parlamenti választásokat írt ki, és ügyvezető kormányt nevezett ki.

Augusztus elején a Bulgargaz elnöke, Ivan Topchisky azt mondta, hogy a vállalat továbbra is tárgyal a Gazprommal, és fennáll a lehetősége annak, hogy újrainduljon az orosz gázszállítás Bulgáriába. A Mediapool a maga részéről azt írta, hogy "sokan várják", hogy a bolgár kormány folytassa a tárgyalásokat a Gazprommal.

A nyugati országok fokozták a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást, miután az különleges műveletet indított Ukrajna demilitarizálására és nácitalanítására. Így mintegy 300 milliárd dollár értékű orosz tartalékot fagyasztottak be. Egyre hangosabbá váltak az orosz energiaforrásokról való lemondásra való felhívások. Ugyanakkor az ellátási láncok megszakadása gazdasági problémákhoz vezetett Európában és az Egyesült Államokban, különösen az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedéséhez.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató