2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Volt európai főparancsnok: Egyre világosabbá válik, hogy Ukrajna fogja megnyerni ezt a háborút

Ben Hodges szerint fel kell készülnünk az Orosz Föderáció szétesésére.

Egyre világosabbá válik, hogy Ukrajna fogja megnyerni ezt a háborút, és hogy a Kreml történelmi bizalmi válsággal néz szembe. Sőt, most már valóban úgy vélem, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy Vlagyimir Putyinnak olyan súlyos gyengeségei vannak, hogy talán a vég kezdetének lehetünk tanúi − nemcsak a rezsimjének, hanem magának az Orosz Föderáció végének is − írja a Telegraphon megjelent elemzésében Ben Hodges nyugalmazott altábornagy, az Egyesült Államok Európában állomásozó erőinek volt főparancsnoka, a Human Rights First nevű nonprofit emberi jogi szervezet főtanácsadója.

Véleménye szerint ez a több mint 120 etnikai csoportot magába foglaló hatalmas birodalom fenntarthatatlan lábakon áll, és mint a híres Hemingway-idézet mondja, az összeomlása először fokozatos lehet, de hamarosan hirtelen, erőszakos és ellenőrizhetetlen eseménnyé válhat.

Ha nem készülünk fel erre a lehetőségre úgy, ahogyan nem készültünk fel a Szovjetunió összeomlására, akkor ez óriási instabilitást hozhat a geopolitikába

– hangoztattja a parancsnok.

Hodges legalább három olyan tényezőt lát, amely a Föderáció összeomlásához vezethet. Az első az orosz hadseregbe vetett belföldi bizalom összeomlása, amely hagyományosan a Kreml legitimitásának középpontja. A hadsereg ukrajnai megaláztatása mostanra már majdnem teljes, a büszke Fekete-tengeri Flotta még mindig a Krím mögé bújik, túlságosan félve attól, hogy fellépjen egy olyan ország ellen, amelynek még haditengerészete sincs.

A volt főparancsnok második érve az, hogy az orosz gazdaságot ért károk túlságosan pusztítóak, és a Föderációnak 144 milliós lakosságot kell eltartania. Az energiapiacok elvesztését, amely az ország modern iparának hiányát kompenzálta, nem lehet visszafordítani – véli Hodges.

A harmadik tényező a nyugalmazott altábornagy szerint Oroszország népességének ritkasága. Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság területének 70-szerese, a Föderációnak csak kétszer annyi lakosa van, mint az Egyesült Királyságnak. Ezek a számok a legjobb időkben is megnehezítik a polgári szolidaritás megvalósulását, de most, amikor a központ gyenge helyzetben van, a nemzeti identitás érzése gyorsan csökkenhet.

A nyugati szankciók nehéz gazdasági kompromisszumokra kényszerítik Moszkva elitjét.

Elkerülhetetlenül a fővárosi középosztályt fogják támogatni − amely közvetlenebb fenyegetést jelent a hivatalnokokra nézve − az államalkotó nemzetek kisebbségi lakosságának kárára – véli a nyugalmazott parancsnok.

Mindezeket tekintve Hodges szerint megdöbbentő, hogy milyen kevés szó esik az Orosz Föderáció lehetséges végéről. Véleménye szerint éppen ezért már most fel kellene tenni a nehéz kérdéseket, nehogy később a semmiből zúduljanak azok ránk.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató