2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Ukránok: Orbán Viktor az Európai Unió szétverésén dolgozik

Az egyik ukrán lap cikkírója szerint a magyar miniszterelnök elhúzódó diplomáciai háborúra készül Ukrajnával, az Európai Unióval és „szinte az egész civilizált” világgal szemben.

Szerhij Szidorenko, a Jevropejszkaja Pravda nevű ukrán lap publicistája hosszú véleménycikket közölt a magyar miniszterelnökről és arról, hogy miként áll a háborúhoz. Azt írta: szerinte Orbán Viktor kötcsei beszédéből az látszik, hogy

a magyar miniszterelnök elhúzódó diplomáciai háborúra készül Ukrajnával, az Európai Unióval és „szinte az egész civilizált” világgal szemben.

Szidorenko leszögezte: „Orbán a kötcsei beszédben elismerte, hogy az EU szétesésére számít. A kijelentéseit, szándékait elnézve azonban nemcsak várakozik, hanem ő maga is dolgozik ezen a célon”.

Az újságíró szerint emiatt az Európai Uniónak nagyobb nyomást kellene helyeznie a magyar miniszterelnökre, és meg kell szüntetniük annak a lehetőségét, hogy a magyar kormány megvétózhassa az uniós döntéseket.

Szidorenko úgy véli, most egyfajta pozícióháború folyik az EU és Magyarország között, amelyben mindkét fél azt tesztelgeti, hol húzódik a másik vörös vonala (anélkül hogy átlépné). Szerinte ennek a háborúnak csakis az Európai Unió lehet a vesztese, a mostani lépések után

Orbán azt érezheti, hogy mindent megúszhat azzal, hogy néhány kis engedményt tesz az uniónak, miközben hozzájut az uniós forrásokhoz és az orosz gázhoz is”.

 

„Ezidáig Orbán Viktornak az Európai Unió összeomlásáról szóló kijelentése sem győzte meg Brüsszelt a helyzet súlyosságáról. De ez még megváltozhat” – összegzi cikke végén az ukrán lap szerzője.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató