2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Orbán Viktor: Vonják vissza a szankciókat!

Megtartotta a választások utáni első kihelyezett frakcióülését a Fidesz–KDNP Balatonalmádiban.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Orbán Viktor az ülésen „pontos és részletes iránymutatást adott országgyűlési képviselőinek”.

A lap szerint a miniszterelnök beszédében az orosz-ukrán háborúról, az uniós szankciókról, és az ellenzékről is szólt.

A Magyar Nemzet információi szerint Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, hogy Ukrajna és Oroszország háborúja már nem lokális, meglátása szerint ugyanis az uniós szankciók globális gazdasági háborúvá változtatták a konfliktust. Véleménye szerint egy elhúzódó háborúra kell számítanunk, és arra, hogy ez a háború a szomszédunkban folytatódni fog idén és jövőre is. A miniszterelnök szerint éppen ezért minden eddiginél fontosabb Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme.

Orbán Viktor szerint azonban, ami közvetlenül érinti a családokat, az jelenleg az infláció. Mint elmondta: a választások előtt azt gondolták, hogy tervezhetően alakulnak a gazdasági körülmények a háború ellenére is, de 2022 júniusától kezdve a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb hónap alatt megháromszorozódott.

A miniszterelnök hangsúlyozta: szerinte,

ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön megfeleződnének és az infláció is, és a szankciók nélkül Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót.

A szankciók felülvizsgálatára információink szerint novemberben lesz érdemi politikai lehetőség, ezért a miniszterelnök arra szólította fel a frakció tagjait, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy Európa ezeket a szankciókat legkésőbb az év végén visszavonja.

Nehezményezte azt is, hogy a szankciókat a magyar baloldal támogatja. Dobrev Klára frissen megalakult árnyékkormányára reagálva úgy vélekedett:

a brüsszeli bürokraták és a Soros-NGO-k ezt az árnyékkormányt szeretnék hatalomra juttatni.


Orbán Viktor szerint a Fidesz–KDNP jövőbeni feladata nem más, minthogy biztosítsák az energiaellátást, védjék a családokat és a munkahelyeket.

Beszéde végén a miniszterelnök leszögezte: Magyarország energiaellátása biztosítva van, lesz elegendő földgáz, van villamosenergia és van kőolaj is. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató