2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az államadósság helyzete miatt Biden minden utazását lemondta, és a G7-csúcs után azonnal visszatér az USA-ba

Joe Biden amerikai elnök lemondja ausztráliai és pápua-új-guineai útját, és visszatér az Egyesült Államokba, miután Japánba látogatott az ország államadóssági helyzetének közepette. Erről a Fox News számolt be.



"Biden elnök május 21-én, vasárnap, a G7-csúcstalálkozó befejezése után visszatér az Egyesült Államokba, hogy folytassa a tárgyalásokat a kongresszus vezetőivel, és biztosítsa, hogy a kongresszus a határidőig cselekedjen a fizetésképtelenség megakadályozása érdekében. Az elnök és csapata folytatja a munkát a kongresszusi vezetőkkel, hogy olyan költségvetési megállapodást érjenek el, amelyet az elnök aláírhat" - közölte a Fehér Ház.

A G7-csúcstalálkozó után Biden Sydneyben részt vett volna a négyoldalú biztonsági párbeszéd vezetőinek találkozóján, amelyen az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és India vesz részt. Az amerikai elnök azonban felhívta Anthony Albanese ausztrál miniszterelnököt, hogy tájékoztassa a lemondásról, és meghívta állami látogatásra Washingtonba. A látogatás időpontját még nem jelentették be.

Bidennek Pápua Új-Guineába is el kellett volna látogatnia, egy hivatalban lévő amerikai elnök "történelmi" első látogatásának részeként.

Mielőtt Japánba utazott volna a G7-csúcstalálkozóra, Biden beszédet mondott az államadósság helyzetéről.

Az amerikai elnök legfontosabb mondanivalója a következő volt:

A kongresszusi vezetők megértették, hogy nem engedhető meg a fizetésképtelenség, a következmények katasztrofálisak lennének;

a tárgyalások addig folytatódnak, amíg nem születik megoldás;

ígéretet tett arra, hogy közelgő útja során folyamatos kapcsolatban lesz tárgyalócsoportjával.


Közben Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke a Bidennel folytatott megbeszélést követően kijelentette, hogy a Fehér Ház és a kongresszus még messze van attól, hogy megállapodásra jusson az adósságplafon emeléséről. Biden viszont optimista volt az amerikai adósságprobléma megoldásának kilátásait illetően, bár egyetértett McCarthyval abban, hogy még hosszú út áll előttünk.

Hozzátette, hogy japán útja során fel kívánja hívni a kongresszusi vezetőket, és az Egyesült Államokba való visszatérése után személyesen is találkozik velük.

A nyugati média a következőképpen értékelte Biden újabb találkozóját a kongresszusi vezetőkkel a fizetésképtelenség megelőzéséről

The New York Times: Az amerikai politikai elit találkozója "a remény csillanását testesítette meg, hogy végül sikerül megállapodni a hitelfelvételi limit emeléséről".

The Washington Post: Biden és a RON kongresszusi vezetők "optimizmusukat fejezték ki" az adósságtárgyalásokkal kapcsolatban a találkozó után. A Biden-kormányzat annyira szeretné lezárni a hitelfelvételi korlát emeléséről szóló tárgyalásokat, hogy az elnök ausztráliai és pápua-új-guineai látogatását lemondták.

Financial Times: A felek "továbbra is naponta találkoznak, hogy tárgyaljanak a megállapodásról".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató