2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Varga Judit: Tisztázzuk, az uniós elnökség nem jog, hanem kötelezettség

A Facebookon üzent az igazságügyi miniszter.

„Az Európai Parlamentnek nem tetszik, hogy Magyarország békepárti. El akarják venni hazánktól a 2024. második félévi uniós elnökséget. Ezzel a magyarellenes húzásukkal is nyomást akarnak gyakorolni ránk, bele akarják kényszeríteni Magyarországot a háborúba.

De tisztázzuk: az uniós elnökség nem jog, hanem kötelezettség. Amit vállaltunk, azt tisztességgel teljesíteni fogjuk, ezt nem veheti el tőlünk senki. Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja. Már korábban is ellátta az EU Tanácsának soros elnökségét, és így lesz ez 2024-ben is. Jól haladunk az uniós elnökség előkészítésével és olyan fontos, a bevándorláspártiak számára nem kívánatos témákat kívánunk napirendre venni, mint az európai demográfiai kihívások, a migráció helyett a családpolitika.

De van egy olyan prioritásunk is, amitől az Európai Parlament igazán tarthat: szeretnénk megerősíteni az uniós intézmények fölötti jogállamisági vizsgálat rendszerét. A Szerződések jogállami kitételei ugyanis az Unióra és annak intézményeire is vonatkoznak!”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató