2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Vásárhelyi Mariska: Tusványos is részben a Soros-alapítványnak volt köszönhető

A szociológus a Klubrádió műsorában beszélt "Soros alapítványának európai kivonulásáról".

A napokban felmerült, hogy a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, és a világ más részeire helyezi át forrásait. Vásárhelyi Mária most ennek kapcsán beszélt a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. Valójában maguk az érintettek cáfolták meg a hírt, a Soros-civilek sajnos itt maradnak...

Vásárhelyi mégis erről picsogott

A szociológus nagy vonalakban vázolta fel a Nyílt Társadalom Alapítványok tevékenységét az iskolatej programtól kezdve, a romák társadalmi felzárkóztatásán át, egészen az utólag szerinte visszájára elsülő Fidesz finanszírozásáig.

A '90-es évek elején a Tusnádfürdői Szabadegyetem és Tábor megszervezése is részben a Soros Alapítványnak volt köszönhető. 

Ezt a rendezvényt mai úgy ismerjük, hogy Tusványos” – emlékeztetett Vásárhelyi. Továbbá a Századvég Kiadó is részesült a Nyílt Társadalom támogatásából: "édesapám könyvtárában sorakoznak azok a könyvek, amelyekben Schmidt Mária, Orbán Viktor, Szájer József köszönetet mondanak a Soros-alapítványnak a támogatásért" – tette hozzá.

„Ugyanakkor számos más országban is üldözik a Soros-alapítványokat: az Egyesült Államokban Trump és a republikánusok, Oroszországban Putyin, Izraelben pedig az ultaortodox fordulat utáni már-már antiszemitának nevezik” – sorolta Vásárhelyi. Hozzátette, ezekben a példákban mind közös, hogy 

egy autoriter vezető félti a hatalmát a demokratikus törekvéseket végrehajtó Soros-alapítványoktól.

„Mind-mind teljesen öncélú és kizárólag a hatalmi kontroll és önkény kifejeződései anélkül, hogy ezek bármilyen szinten szolgálnák a magyar társadalom érdekeit, pontosan ellentétesek mindazzal, ami ennek a társadalomnak az érdeke” – értékelte Vásárhelyi a magyar példát.

„Vajon van-e olyan magyar állampolgár, akinek jobb lett az élete attól, hogy innen elüldözték a legszínvonalasabb felsőoktatási intézményt?” –tette fel a kérdést a CEU magyarországi helyzetével kapcsolatban Vásárhelyi Mária.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató