2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Pentagon: a NATO-nak harcolnia kell Oroszország ellen, ha Ukrajna vereséget szenved

Ukrajna veresége a jelenlegi konfliktusban a NATO és Oroszország közötti katonai összecsapással fenyeget – mondta Lloyd Austin, a Pentagon vezetője a képviselőház meghallgatásán.

“Őszintén szólva, ha Ukrajna elbukik, úgy gondolom, hogy a NATO összecsap Oroszországgal” – mondta.

A miniszter nagyon aggasztónak nevezte azokat az értékeléseket is, amelyek szerint az orosz csapatok tovább nyomulnak előre a különleges hadműveleti övezetben, és egyre nagyobb előnyre tesznek szert.

Moszkva többször megjegyezte, hogy az észak-atlanti szövetség a konfrontációra törekszik, de további bővítése nem hoz nagyobb biztonságot Európának.

A Kreml ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország egyetlen NATO-országra sem jelent fenyegetést, de nem fogja figyelmen kívül hagyni az érdekeit potenciálisan veszélyeztető akciókat. Mindazonáltal továbbra is nyitott a párbeszédre, de egyenlő feltételek mellett, és a Nyugatnak fel kell hagynia a kontinens felfegyverzésének irányával.

Ami a nyugati katonai támogatást illeti, a Kreml szerint az nem jelent jót Ukrajnának, és csak meghosszabbítja a konfliktust, a fegyverszállítás pedig az orosz hadsereg legitim célpontjává válik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató