2024. június 27. - László
EUR : 396.43
USD : 370.7
Időjárás ikon30°19°

Elon Musk: A szólásszabadság a demokrácia alapköve, az X-nek a törvény keretein belül szólásszabad platformnak kell lennie

Elon Musk, az X közösségi oldal tulajdonosa, amerikai millirádos, a világ leggazdagabb embere szerda reggel a Cannes-i Oroszlánok rendezvényen beszélt: "Hajlok arra, hogy egyetértsek Geoff Hinton-nal - a mesterséges intelligencia egyik keresztapjával -, aki szerint 10-20% a valószínűsége annak, hogy valami szörnyűség fog történni".

Musk a Cannes-i Oroszlánok rendezvényen ült le Mark Readdel, a WPP vezérigazgatójával egy széleskörű beszélgetésre, amelynek során többek között a technológiai innováció átalakító erejéről, a kreativitás, az üzleti élet és a társadalom mesterséges intelligenciájának átalakításáról, valamint a közösségi médiaplatform jövőjéről is szó esett.

"Ha a mesterséges intelligencia mindent meg tud csinálni, amit te is, csak jobban, akkor mi értelme van a dolgoknak? Szerintem egzisztenciális válság lesz" - mondta az X tulajdonosa.

A "legrosszabb forgatókönyvről" - az emberiség lehetséges kiirtásáról az AI által - szólva Musk elgondolkodott: "Szeretnék-e ott lenni, hogy ezt lássam? Valószínűleg igen".

Elmélkedett arról, hogy "a történelem legérdekesebb időszakában vagyunk", majd a végén ezt megismételte a zsúfolásig megtelt előadóterem előtt, és elmondta a teremnek: "Élvezzék az utazást."

A szólásszabadság megduplázása

Megduplázta a szólásszabadság melletti elkötelezettségét az X platformján, miután korábban a márkabiztonsággal kapcsolatos kérdések miatt csatározott a hirdetőkkel.

Musk úgy tűnt, szívesen sétál be a hirdetők oroszlánbarlangjába, ahol a színpadon megkérdezték a tavaly novemberi kijelentéséről, miszerint "a hirdetők megb***hatják magukat".

Azt mondta, hogy megjegyzése nem a "hirdetők egészét célozta", és hozzátette:

"Fontosnak tartom, hogy legyen egy olyan szólásszabadság-platform, ahol a legkülönbözőbb emberek kifejthetik a véleményüket. És bizonyos esetekben vannak olyan hirdetők, akik ragaszkodtak a cenzúrához. Ha választani kell a cenzúra és a pénz, illetve a szólásszabadság és a pénzveszteség között, akkor mi a másodikat választjuk".

Folytatta:

"A szólásszabadság a demokrácia alapköve, és ahhoz, hogy az X a világ köztere legyen, a törvény keretein belül szólásszabad platformnak kell lennie - a törvényes keretek között. Szerintem elengedhetetlen, hogy az embereknek joguk legyen beszélni."

Arra a kérdésre, hogy az X főnökeként megbánta-e a platformmal kapcsolatos saját megjegyzéseit az elmúlt időkben, Musk így válaszolt: "Legalább tudod, hogy ez őszinte, nem pedig valamiféle PR. Ha szabadon beszélsz, akkor persze lesznek olyan pillanatok, amikor ostobaságot csinálsz, de ha állandóan szűrőn mész keresztül, akkor nem vagy valódi, szóval azt hiszem, jobb, ha valódi vagy, mintha szűrőn mennél keresztül".



Kiemelte, hogy szerinte a platform továbbra is a legjobb módja annak, hogy bárki szerte a világon elérje, nemcsak az influencereket, hanem az "értelmiségieket" is.

"Ha el akarod érni a világ legbefolyásosabb embereit, nem csak a közösségi média influencereit, hanem valójában (azokat), akik cégeket vezetnek, országokat irányítanak, és a világ értelmiségijeit, író embereket, akkor az X platform messze a legjobb" - mondta. "Ez szinte az egyetlen módja annak, hogy elérjük ezeket az embereket. Nem néznek tévét, nem csinálnak TikTok-videókat. Az X kisebb, mint a többi közösségi médiaplatform, de ők a legbefolyásosabb emberek a világon, így ha el akarod őket érni, ez a legjobb hely".

Az amerikai elnökválasztási ciklus közeledtével Musk elmondta, hogy örömmel venné, ha bármilyen vitára az X platformon kerülne sor. A politikai vitába azonban nem hajolt bele, megelégedett azzal, hogy azt mondta: "Érdekes lesz".

 

AZ X-en megtalálható a Vadhajtások hivatalos oldala, illetve Bede Zsolt oldala is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató