2024. június 30. - Pál
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

Vitézy Dávid nem hagyja annyiban, úgy néz ki, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul

Vitézy Dávid kilátásba helyezte, hogy az Alkotmánybíróság elé viszi a főpolgármester-újraválasztás ügyét, miután a Kúria visszautasította Karácsony Gergely fellebbezését. 

Döntött szerdán a Kúria, nem ismétlik meg a főpolgármester-választást Budapesten. Vitézy Dávid a bejelentés után felidézte: Karácsony Gergely korábban azt mondta, az új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, ezért feltételezhető, hogy az Alkotmánybírósághoz is fordul még ez ügyben.

A Kúria döntésének a korábbi, általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom

– szögezte le.

A Magyar Nemzet megkeresésére a Századvég Intézet tudományos igazgatója megerősítette: a választási eljárásban, mint rendkívüli jogorvoslati lehetőség, igénybe vehető az alkotmányjogi panasz. Ifjabb Lomnici Zoltán rámutatott:

 

amennyiben Vitézy Dávid lépni szeretne az ügyben, arra a Kúria döntésének közlésétől számított három napon belül van lehetősége.

A taláros testületnek a panasz befogadhatóságáról a beadvány beérkezésétől számított három munkanapon belül, a befogadott alkotmányjogi panaszról pedig további három munkanapon belül dönt – magyarázta. Majd kiemelte: ha a testület arra jut, hogy az indítvány nem befogadható, akkor az indítványt visszautasítja. “Ilyen akkor történik általában, ha nem merül fel a konkrét bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség, vagy esetleg alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés” – jegyezte meg.

A szakértő hozzátette, hogy több speciális szabály érvényesül: például a választási időszakban választási ügyekben a testület főtitkárának nincs lehetősége hiánypótlásra felhívni az indítványozót, illetve nem tájékoztatja külön levélben az indítványozót, hogy indítványát az Alkotmánybíróság nyilvántartásba vette.

 

(Magyar Nemzet)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató