2024. június 26. - János, Pál
EUR : 394.98
USD : 367.97
Időjárás ikon27°20°

Poloska Brüsszelben: Magyarország végre visszatért az Európai Néppártba

A Tisza Párt alelnöke sajtótájékoztatóján arról is beszélt, személyesen nem volt alkalma találkozni a KDNP-s Hölvényi Györggyel.

„Magyarország végre tényleg visszatért az Európai Néppártba” – így köszönte meg az EPP frakció alakuló ülésén Magyar Péter, hogy nagy többséggel megszavazták EP-képviselőik felvételét a képviselőcsoportba.

A nagy többség kivételesen nem túlzás: a képviselők 97 százaléka szavazott a Tisza mellett, és csak négyen voltak, akik nemmel voksoltak. Hogy ők pontosan kik voltak, arról egyelőre nincs információ. Az viszont biztos, hogy Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője bent volt a teremben, és ő is szavazott.

Hölvényi György és a KDNP időközben kilépett az Európai Néppártból és annak frakciójából.

Magyar Péter sajtótájékoztatójára egyébként nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi sajtó is kíváncsi volt.

Arról azonban hiába kérdezték többen is, hogy felveszi-e a képviselői mandátumát, ezt senkinek nem árulta el.

Mint mondta, este nyolckor, a brüsszeli repülőtérről fog bejelentkezni egy élő videóban, és osztja meg követőivel a döntését. A Tisza alelnöke korábban szavazásban kérdezte meg támogatóit a kérdésről, akiknek 75 százaléka válaszolta azt, hogy menjen ki Brüsszelbe.

Magyar a saját és pártja prioritásairól annyit még elmondott: vissza akarják venni Magyarországot a kormánytól.  Húsz éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz, „azóta az EU a második legszegényebb országa vagyunk és hivatalosan is a legkorruptabbak, ebből az embereknek már elege van.”

Kérdésre azt is megerősítette, hogy az esetleges bizottsági helyekről még nem tárgyaltak a Néppárttal, de olyan helyekre szeretnének beülni, ahol a magyar emberek érdekeit képviselhetik, ilyen például az energia, a környezetvédelem, a versenyképesség vagy a mezőgazdaság.

Prioritásnak nevezte a jogállamiságot is, bár mint mondta, Brüsszel nem igazán értette meg a magyarországi helyzetet, így a jogállamisági mechanizmust Orbán a saját politikai hasznára tudta fordítani.

Úgy vélte, az Európai Parlamentben is új megközelítés kell, és szeretnék lezárni ezeket az eljárásokat és ha lehet, hazahozni a pénzeket.

Ukrajna támogatásáról pedig azt mondta: ebben világos az álláspontjuk, Vlagyimir Putyin az agresszor, Ukrajna az áldozat, melynek joga van megvédenie magát. Abban viszont egyetért a magyar kormány álláspontjával, hogy a kárpátaljai magyarok szenzitív helyzete miatt Magyarország sem pénzt, sem fegyvereket nem küld Ukrajnának, minden más eszközzel azonban támogatja az ukránokat.

Ezt pedig – tette hozzá – véleménye szerint Manfred Weber, a Néppárt elnöke is megértette.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató